Pages

Sunday, May 29, 2016

Lasagna


Bahan-bahan:
1 kotak lasagna

Bahan - bahan inti daging
1 biji bawang merah
- dipotong dadu
8 ulas bawang putih
- dicincang halus
2 sudu lada dikisar
1 pack daging kisar ramli
1 tin sos pasta
- aku guna jenama adabi
2 sudu serbuk oregano
1 sudu lada hitam (dikisar sikit)
1/2 sudu garam (sesedap rasa)
1 sudu gula
1 senduk sos cili
2 tin cendawan (ganti dengan mix vege pun boleh) - dihiris

Bahan - bahan sos putih
1 pack kepingan cheese cheddar
- dikoyak - koyak
2 sudu mentega
2 sudu tepung gandum
2 cawan susu segar
1/2 sudu garam

Bahan toping
Mozarela disagat halus

Cara-caranya:
1. Tumis bawang sehingga naik bau.
2. Masukkan lada dan biar sehingga garing.
3. Masukkan daging dan kacau rata.
4. Setelah daging masak dan sedikit empuk, masukkan mix vege, cendawan dan segala jenis sayuran.
5. Masukkan sos puri, tomato cili, lada hitam dan sedikit garam. Biar hingga kering sedikit.
6. Keluarkan inti yang telah siap tadi dan toskan.

Sos putih
1. Panaskan butter sehingga cair dan masukkan tepung yang telah dibancuh dengan air. Pastikan tidak bergentel.
2. Masukkan susu segar dan kacau sebati.
3. Masukkan cheese dan biar seketika.
4. Sebelum diangkat, perasakan dengan lada hitam dan garam.

Lasagna
1. Rebus lasagna dalam periuk yang dalam dan besar sebab lasagna ni akan meletop-letop airnya.
2. Rebus sekeping kulit lasagna dalam air yang diisi sedikit minyak sehingga lembut.
3.  Griskan foil dengan sedikit butter. Angkat dan terus letakkan ke dalam foil berbentuk segi empat.
4.  Di atas kulit lasagna tadi, lapiskan dengan inti.
5. Siramkan inti daging tadi dengan sos putih dan taburkan dengan cheese parut. Teruskan merebus kulit lasagna yang lain seperti step 2 dan 3.
6. Ulang step 4 dan 5.
7. Permukaan paling atas sekali mesti inti daging yang diletakkan sos putih dan parutan cheese.
8. Bakar dengan suhu 160 deg selama 10 minit.
9. Tadaaaaa...siap untuk dihidang.








No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...