2 biji telor gred A
1 cawan gula castor
1 sudu teh esen vanila
sedikit garam
1/2 cawan air panas mendidih
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak jagung
1 cawan tepung gandum - ayak
3 camca besar serbuk koko - ayak
1/2 camca teh baking powder - ayak
1 sudu teh soda bikarbonat - ayak
Cara:
1. Putar telur dan gula (hingga kembang dan pekat)
2. Masukkan esen vanilla dan garam
3. Tambah air panas, susu cair dan minyak jagung
4. Masukkan bahan yang diayak dan gaul sama rata. Kemudian bahagikan kepada 2 bahagian.
Bahan Lapis Cheese:
250g cream cheese
60g gula halus
1 biji telor gred A
1 camca besar air
1 camca besar teung gandum
Cara :
1. Putar cream cheese dan gula halus hingga sebati.
2. Masukkan tepung, telor dan air sampai sebati dan licin.
3. Bahagikan kepada 2 bahagian.
Cara masak :
1. Panaskan kukus terlebih dahulu.
2. Lenser loyang dengan mentega.
3. Tuang 1 bahagian coklat dan kukus selama 20 minit.(pastikan loyang ditutup dengan aluminium foil)
4. Kemudian, keluarkan dan lapiskan dengan cheese tadi.Kukus dengan api sederhana dalam masa 20 minit.
5. Selepas 20 minit, keluarkan dan masukkan sebahagian lagi coklat yang tinggal.Kukus semula dalam masa 20 minit juga.
6. Dah siap, angkat dan sejukkan untuk disapu toping.
Bahan toping:
60g majerin
50g koko
2 biji kuning telor
2 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan gula pasir
220g susu cair
125 ml air
1 sudu kecil vanila
garam secukup rasa
Cara:
1.campur semua bahan kecuali marjerin
2.kacau double boiled sampai pekat.
3.masukkan marjerin dan kacau perlahan.
4.angkat dan sapukan atas kek yang telah sejuk.
Si anak dara yang rajin menolong |
Coklat yang telah disebatikan |
Guna tatura cheese je |
Salam kenal,
ReplyDeleteCari2 kek coklat.. jumpa kek coklat cheese cikgu yg sedap ni..