Bahan - bahan :
1 sudu besar yis Mauripan
2 sudu besar gula
1/2 cawan air suam
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar planta / marjerin
2 sudu besar susu pekat manis
Cara - cara :
1. Campurkan yis Mauripan, gula, air suam. Kacau dan biarkan kembang dalam 10 minit.
2. Dalam bekas lain, campurkan tepung gandum, planta dan susu pekat manis. Gaul sebati.
3. Masukkan bahan 1 tadi dan uli sampai licin dan tak melekat di tangan.
4. Perap selama 40 minit dan doh akan naik 2 kali ganda.
5. Keluarkan doh dan tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin.
6. Bentuk donat ikut suka dan biarkan selama 10 minit.
7. Goreng dengan api sederhana dan goreng sehingga kekuningan.
Bahan yang telah diuli dan dibiarkan sekejap |
Tukang gentel doh |
Donat yang dah siap... |
No comments:
Post a Comment