Pages

Monday, March 14, 2011

kuih deram @ telinga keling @ kuih cincin

Resepi dah lama dah saya nak belajar sbb saya memang suke sangat makan kuih deram nie.. resepi ni saya dapat dari emak mertua saya sendiri..thanks mak..kengkadang rasa sangat beruntung sbb dapat mertua yang sangat memahami..alhamdulillah..ni resepi nye..

Bahan :
1 gelas air
500g tepung beras
500g gula merah

Cara:
1. Cairkan gula merah bersama dengan 1 gelas air masak dengan api perlahan.
2. Apabila gula telah cair (air gula), tapis air gula tersebut untuk membuang kotoran dan pasir.
3. Didihkan semula air gula dan terus masukkan tepung beras.
4. Gaul rata dan biarkan semalaman.(tp saya biar 2 malam..jadi lagi sedap sbb tepung dan gula dah sebati )
5. Kemudian, bulat2kan tepung..kalau suka besar, bulat la besar.Pastikan bekas yang diletakkan tepung tersebut telah diletakkan sedikit minyak supaya tepung tidak melekat.



6. Tepekkan tepung mangikut citarasa masing-masing.pastikan ia tidak terlalu tebal.
Untuk beginner, guna acuan donut pun boleh..guna yang paling kecil.

Leperkan ketulan2 yang telah dibulatkan tadi.








.


Inilah hasilnya..

9 comments:

  1. assalamualaikum akak, kuih ni akak buat komfem jadi k? klo da kmfem, bole sy try buat..sblum ni, amek rsipi dr intenet, kuihnye jd keras =)

    ReplyDelete
  2. x letak gula pasir ke wat kuih ni?

    ReplyDelete
  3. sya penah tlg mak sya buat msa kecik2 dulu...tiba2 hari ni...ada pulak org ode dgn sya...nk suh anto kdc dia 1 mggu 2 kali..skali anto 400..cmne

    ReplyDelete
  4. Sedap kuih tu...nk buat la...

    ReplyDelete
  5. Dah byk blog cari resepi nih tp x tunjuk ng jelas jln buatnya... hihhi,
    terima kasih dengan perkongsian nih, nak try buat sbb ank² saya, diaorg suka sgt, saya pun... hihhi...

    ReplyDelete
  6. sukatan air tu guna gelas ke cawan

    ReplyDelete
  7. sukatan air tu guna gelas ke cawan

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...