Pages

Wednesday, March 9, 2011

Moist Carrot Cake dengan Creamy Cheese

Bahan - bahan :
Bahan A :
175g Gula perang
175g minyak jagung
3biji telur (gred A)

Bahan B :
150g Lobak merah (diparut)
100g Kismis Golden Raising (jenama lain pun boleh)
1 1/2 ts Parutan Kulit Lemon / Sunkist

Bahan C :
175g Tepung naik sendiri (beli kat kedai kek; bukan dlm kotak)
1ts Sodium Bicarbonat
1ts Serbuk kayu manis
1/2t Serbuk Pala

Topping kek
125g Anchor Cream cheese
100g Anchor Whipping Cream
1/2 T Jus Lemon
30g Gula icing

Cara - cara:
1. Putarkan Bahan A sehingga ringan.
2. Masukkan bahan B da gaul rata.
3. Ayakkan semua bahan C dan masukkan ke dalam aduna tadi. Gaul hingga sebati.
4. Masukkan adunan ke dalam loyang yang disalut dengan planta.
5. Bakar kek dengan suhu 160 degree dalam masa 40-45 minit.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...