Pages

Monday, May 9, 2011

HOME MADE CHOCOLATE





Lama dah jenguk ke blog nie..sibuk sangat buat soalan dan short test untuk anak didik yang disayangi..malam nie kebetulan en.hubby kata nak diet..tak nak makan..just makan buah jer..jadi dapat la buat coklat nie dengan umair hariri..buat nye sikit je tapi bukan main kecoh lagi dengan si adik (ainul farhah) yang sibuk nak menolong..

Ni resepi nya..

Coklat (kalau guna 'bittersweet' pun boleh)

Cocoa butter

Acuan lolipop

Ni coklat yang saya guna

Coklat yang dicampur dengan cocoa butter
kalau nak cepat cair potong kecik-kecik ar..

ini lah rupa acuannya..

plastik dan batang lolipop

umair hariri yang sibuk mencairkan coklat

coklat yang mula mencair

ni rupa dia bila dah mencair



dah cair kena susun batang lolipop pulak..

bila dah masuk dalam acuan.kemudian sejukkan dalam peti ais

inilah hasilnya...weeee

sedia untuk dijual..huahaha..jual kat perut sendiri..

CARA :

  1. Cairkan coklat (double boil). Kalau pada yang tak tahu, just panaskan air kat dalam periuk. Bila air dah mendidih, tutup api dan letakkan mangkuk yang tahan panas kat atasnya.
  2. Masukkan coklat ( saya guna ¼ bahagian atau 250g).
  3. Masukkan 3 sudu kecil cocoa butter . Cocoa butter nie untuk kilatkan je..kalau tak de pun takpe..tapi kalau ade lagi cantik.
  4. Kacau sampai cair.kalau nak cepat cair, potong coklat kecik-kecik.
  5. Dah cair, tuang dalam acuan yang dah diletakkan batang lolipop.
  6. Sejukkan sampai beku.(kejap jer)

2 comments:

  1. sedap jai..hmm leh wat tuk sambut ari jadi anak nnt..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...