Pages

Sunday, April 10, 2011

whipped potatoes @ kentang putar


Bahan - bahan :
Kentang Russet (dari US) - 1kg
(Kalau kentang biasa banyak kanji)

Untuk Kuah :
Susu Segar - 1/2 cawan
Butter - 1/4 bahagian daripada 250g
tepung gandum - 1 sudu
lada sulah
garam
sos black pepper (life) - 1/2 botol besar
air

Cara - cara :
1. Rebus kentang sehingga empuk. Kemudian toskan dan lenyek.

Kuah :
1. Tambahkan sos blackpepper dengan susu segar dan ketepikan dahulu.
2. Cairkan butter dengan api kecik dan masukkan tepung. Kacau dengan laju supaya tepung tidak berketul.
3. Masukkan sos blackpepper yang diketepikan tadi dan kacau perlahan.
4. Masukkan air untuk mendapatkan kecairan yang diingini.
5. Perasakan dengan garam dan lada sulah.
6. Sedia untuk dihidang.

Inilah rupa kentang Russet tuh..kalau kat JJ cari jer yang tulis From US


Si comel Nasuhah yang sama membantu


Kentang yang telah siap dibuang kulit


Kentang yang telah direbus empuk


Ketua 'tukang lenyek' yang sedang melenyek kentang..wee..


Pembantu 'tukang lenyek',,,


Inilah rupa kentang yang telah dilenyek


Sos blackpepper dan susu segar yang digunakan


Sos yang telah dicampur dengan susu


Lada sulah..


Gravy yang baru dicampurkan semua bahan

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...