185g butter -pada suhu bilik (tambah 5g kalau beku)
3/4 cawan gula
1 sudu besar parutan kulit lemon
3 biji telur - pukul sikit
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
tepung yang di ayak untuk memasukkan udara.
Parutan kulit lemon
gula + tepung + parutan kulit lemon yang akan di gaul rata
bahan yang telah dicampur dengan telur dengan tepung berselang - seli
jus atas:
1/4 cawan jus lemon
1/2 cawan gula
Air parutan perahan lemon
siap untuk masuk dalam oven..tapi yang ni untuk dua adunan..
tu yg nampak banyak
CARA - CARA :
1. Pukul butter, gula dan lemon hingga lembut dan rata.
2. Masukkan telur sikit - sikit diselang seli dengan 1 sudu besar tepung, kemudian masukkan semua tepung sekali dan kacau rata.
3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 50 - 60 minit.
4. Sambil tunggu masak, campurkan gula dan jus lemon ( x perlu larutkan gula ) dan siram atas kek semasa ia masih panas. Ia akan membentuk lapisan gula kat atas kek dan menjadikan kek itu lembab dari jus. Ia akan membentuk lapisan gula di atas kek dan menjadikan kek itu moist.
berapa suhu utk bakar?
ReplyDelete