Pages

Sunday, April 3, 2011

Sos Spageti


Bahan A :
2 sudu makan minyak masak
1 biji bawang besar - cincang halus
3 ulas bawang putih - cincang halus

Bahan B :
450g tomato - kisar
500g sos tomato
200g tomato puri
2 sudu teh serbuk selasih / basil
1 sudu teh serbuk oregano
1/2 sudu teh serbuk thyme
stok daging ayam
garam (secukup rasa)
gula (secukup rasa)
serbuk lada hitam
1/2 biji lada benggala hijau - potong kiub
200g cendawan butang - hiris tipis


400g daging kisar
2 tangkai daun sup
keju parut
spaghetti

tomato puree

lada hitam..guna yang peket pun boleh..

yang ni dah siap semua jenis daun (daun basil + oregano + thyme)

cendawan butang..celur dulu, tos n hiris..(tuk hilangkan maung)

Kuah yang dah pekat dan siap tuk dihidang

Cara - cara :
Rebus spaghetti dengan air panas yang diletak sedikit minyak masak selama lebih kurang 13 minit dan toskan.

Kuah :
1. Tumis bahan A sehingga naik bau
2. Masukkan daging kisar dan biar sehingga empuk dan kering airnya.
3. Masukkan bahan B dan biar sehingga pekat.
4. Masukkan daun sup dan keju.
5. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...