Pages

Sunday, May 22, 2011

HOME MADE JERUK


wah...tajuk macam ape sangat la yek..hehe..sebenarnya nak buat jeruk buah kedondong..hasil dari pemberian kak rosni..rakan seperjuangan..kalau dah banyak tu pe lagi..buat jeruk la..baru la tahan lama buah tu..

BAHAN - BAHAN :
buah kedondong (boleh je ganti dengan buah lain)
gula pasir - 3 sudu besar
garam - 1 sudu besar

CARA - CARA :
1. Buah kedondong dikupas kulitnya.
2. Basuh dan potong - potong mengikut kesukaan.
3. Masukkan gula dan garam ke dalam bekas yang terdapat buah tadi.
4. Masukkan sedikit air masak (cukup sehingga tenggelam buah).
5. Masukkan ke dalam peti ais lebih kurang setengah jam dan sedia untuk dihidang..

Ini lah rupa buah kedondong pemberian kak Rosni

Buah yang telah siap dikupas kulitnya

Buah yang telah siap dipotong dan dicampur dengan gula dan garam.

SELAMAT MENCUBA...!





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...