wah...tajuk macam ape sangat la yek..hehe..sebenarnya nak buat jeruk buah kedondong..hasil dari pemberian kak rosni..rakan seperjuangan..kalau dah banyak tu pe lagi..buat jeruk la..baru la tahan lama buah tu..
BAHAN - BAHAN :
buah kedondong (boleh je ganti dengan buah lain)
gula pasir - 3 sudu besar
garam - 1 sudu besar
CARA - CARA :
1. Buah kedondong dikupas kulitnya.
2. Basuh dan potong - potong mengikut kesukaan.
3. Masukkan gula dan garam ke dalam bekas yang terdapat buah tadi.
4. Masukkan sedikit air masak (cukup sehingga tenggelam buah).
5. Masukkan ke dalam peti ais lebih kurang setengah jam dan sedia untuk dihidang..
Ini lah rupa buah kedondong pemberian kak Rosni
Buah yang telah siap dikupas kulitnya
Buah yang telah siap dipotong dan dicampur dengan gula dan garam.
SELAMAT MENCUBA...!
No comments:
Post a Comment