Pages

Saturday, February 19, 2011

donut

BAHAN - BAHAN

200g tepung roti
20g gula
1/2 sudu kecil garam

1 sudu kecil mauripan

140ml susu segar

20g butter
minyak masak untuk menggoreng
sugar powder

CARA

1 Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Kacau.
2 2. Buat lubang ditengah. Masukkan susu dan dry yeast. Kacaukan sedikit.
3. Masukkan pula butter. 3
4. Kacau sehingga sekata 4
55. Bila dah jadi begini. Keluarkan dari mangkuk dan letakkan atas papan canai.
66. Uli sehingga tak melekat ditangan
7 7. Buatkan bentuk bulat
8.Masuk semula ke dalam mangkuk. Tutupkan dengan plastik wrap atau kain lembab. 8
Biar naik 2 kali ganda
9.Buat finger test untuk uji doh naik ke tidak. 9
Kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik.
10.Canaikan biar jadi bentuk seperti dalam gambar lebih kurang 15cm10
11.Bahagikan kepada bahagian. Rehatkan selama 5-6 minit. 11
1212.Uli biar jadi bentuk panjang
1313.Kemudian pulaskan seperti dalam gambar
1414.Rapatkan kedua-dua hujung. Doh akan jadi berpintal seperti dalam gambar. Lekat kuat-kuat antara hujung supaya tak terbuka semasa menggoreng. Penaikkan lagi sehingga 1.5 kali ganda.

Donut

15.Goreng dengan api sederhana sehingga nampak perang. Sekali-sekala perlu dibalik-balikkan supaya betul-betul masak.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...