BAHAN - BAHAN
200g tepung roti
20g gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil mauripan
140ml susu segar
20g butter
minyak masak untuk menggoreng
sugar powder
CARA
Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Kacau.
2. Buat lubang ditengah. Masukkan susu dan dry yeast. Kacaukan sedikit.
3. Masukkan pula butter.
4. Kacau sehingga sekata
5. Bila dah jadi begini. Keluarkan dari mangkuk dan letakkan atas papan canai.
6. Uli sehingga tak melekat ditangan
7. Buatkan bentuk bulat
8.Masuk semula ke dalam mangkuk. Tutupkan dengan plastik wrap atau kain lembab.
Biar naik 2 kali ganda
9.Buat finger test untuk uji doh naik ke tidak.
Kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik.
10.Canaikan biar jadi bentuk seperti dalam gambar lebih kurang 15cm
11.Bahagikan kepada bahagian. Rehatkan selama 5-6 minit.
12.Uli biar jadi bentuk panjang
13.Kemudian pulaskan seperti dalam gambar
14.Rapatkan kedua-dua hujung. Doh akan jadi berpintal seperti dalam gambar. Lekat kuat-kuat antara hujung supaya tak terbuka semasa menggoreng. Penaikkan lagi sehingga 1.5 kali ganda.
15.Goreng dengan api sederhana sehingga nampak perang. Sekali-sekala perlu dibalik-balikkan supaya betul-betul masak.
No comments:
Post a Comment