300g biskut - kisar
500g mentega
400g gula halus
10 biji telur
1/2 tin susu pekat
1/2 cawan air sejuk (boleh tambah ikut keperluan adunan)
2 sudu teh serbuk penaik
2 sudu teh esen vanilla
2 sudu teh pewarna hijau & kuning telur
![]() |
| biskut yang digunakan..brand apa2 pun boleh..tapi jangan guna yang berminyak |
![]() |
| Biskut yang dah dikisar jadi tepung |
![]() |
| seriusnya...kak ina timbang biskut |
![]() |
| tu dia...biskut yang telah dikisar |
![]() |
| kak zakiah yang bersungguh kisar biskut |
![]() |
| gula caster yang sedang ditimbang |
![]() |
| ini la gula halus yang diguna |
![]() |
| ba'ayah..tayang gelang eh..hehe. |
![]() |
| hazrina sempat lagi posing walau keletihan berpuasa |
![]() |
| telor yang digunakan..banyak kan... |
![]() |
| buttercup yang digunakan.. |
![]() |
| kami guna susu pekat dairy champ..huhu..macam 'ketuk-ketuk Ramadhan'.. |
![]() |
| tepung penaik..beli kat kedai kek King Hin |
1. Pukul mentega + gula sehingga kembang
![]() |
| butter yang dicampur dengan gula halus |
![]() |
| mentega dan gula yang sedang dipukul |
![]() |
| Kemudian pukul telur sampai kembang |
![]() |
| ni rupa telur yang dah kembang |
3. Masukkan adunan telur ( no. 2) ke dalam adunan mentega sedikit demi sedikit.![]() |
| biskut yang dicampur dengan baking powder |
![]() |
| masukkan selang seli telur dengan tepung biskut...kata cikgu djah |
![]() |
perisa vanila..buat tambah wangi
|
![]() |
| banyak nie jer air..tu pun kena agak2..tuang sikit-sikit.. |
6. Masukkan baki tepung.
![]() |
| tepung yang dah siap dibahagikan kepada dua |
![]() |
| letak satu warna hijau |
![]() |
| letak satu warna kuning |
![]() |
| masukkan dalam loyang yang dah dilapik dengan kertas surih |
![]() |
| rupa tepung bila dah kukus.. |
![]() |
| masukkan lapisan yang berlainan warna bila dah susun asam |
![]() |
| nak kembangkan butter..sure kembang macam tuannya..haha |
![]() |
| tu dia...serius pn ba'ayah.. |
![]() |
| kak Zack..khusyuk nampaknya.. |































No comments:
Post a Comment