300g biskut - kisar
500g mentega
400g gula halus
10 biji telur
1/2 tin susu pekat
1/2 cawan air sejuk (boleh tambah ikut keperluan adunan)
2 sudu teh serbuk penaik
2 sudu teh esen vanilla
2 sudu teh pewarna hijau & kuning telur
biskut yang digunakan..brand apa2 pun boleh..tapi jangan guna yang berminyak |
Biskut yang dah dikisar jadi tepung |
seriusnya...kak ina timbang biskut |
tu dia...biskut yang telah dikisar |
kak zakiah yang bersungguh kisar biskut |
gula caster yang sedang ditimbang |
ini la gula halus yang diguna |
ba'ayah..tayang gelang eh..hehe. |
hazrina sempat lagi posing walau keletihan berpuasa |
telor yang digunakan..banyak kan... |
buttercup yang digunakan.. |
kami guna susu pekat dairy champ..huhu..macam 'ketuk-ketuk Ramadhan'.. |
tepung penaik..beli kat kedai kek King Hin |
1. Pukul mentega + gula sehingga kembang
butter yang dicampur dengan gula halus |
mentega dan gula yang sedang dipukul |
Kemudian pukul telur sampai kembang |
ni rupa telur yang dah kembang |
biskut yang dicampur dengan baking powder |
masukkan selang seli telur dengan tepung biskut...kata cikgu djah |
perisa vanila..buat tambah wangi
|
banyak nie jer air..tu pun kena agak2..tuang sikit-sikit.. |
6. Masukkan baki tepung.
tepung yang dah siap dibahagikan kepada dua |
letak satu warna hijau |
letak satu warna kuning |
masukkan dalam loyang yang dah dilapik dengan kertas surih |
rupa tepung bila dah kukus.. |
masukkan lapisan yang berlainan warna bila dah susun asam |
nak kembangkan butter..sure kembang macam tuannya..haha |
tu dia...serius pn ba'ayah.. |
kak Zack..khusyuk nampaknya.. |
No comments:
Post a Comment