Bahan - bahan
Kulit Wantan
150g udang - kupas kulit dan potong dadu (hancur)
200g ayam - cincang halus
1/2 batang daun bawang - cincang
3 sudu makan water chesnut (sengkuang cina) - cincang
1/2 batang carrot - dadu kecil
2 sudu makan tepung jagung
1 1/2 sudu teh garam
1 sudu makan air
1 sudu makan minyak
|
Sengkuang Cina - water chesnut |
|
sengkuang cina yang dah dikupas |
|
peket Kulit Wantan |
|
kulit wantan |
|
tepung jagung yang diguna |
|
Daging ayam yang telah dicincang |
Cara Membuat Isi
- Campur semua bahan, gaul dengan tangan dalam gerakan satu arah sampai rata dan melekit.
- Ambil sehelai kulit wantan, letakkan 2 sudu teh adunan isi dibahagian tengahnya, genggam dengan tangan
dan ratakan permukaannya.
- Ulang hingga bahan habis.
- Panaskan air dalam kukus hingga mendidih
- masukkan bahan yang telah dibentuk tadi dan kukus hingga masak (lebih kurang 15 minit).
|
Campurkan semua bahan |
|
gaulkan semua bahan dengan satu arah |
|
Masukkan tepung, air dan minyak |
|
Gaul sampai rata dan melekit |
|
Bentukkan wantan macam ni..dia ada banyak bentuk..ikut citarasa sendiri |
|
Bentukkan sampai jadi macam ni |
|
macam ni pun boleh |
|
susun dalam kukus macam ni - jangan rapat sangat sebab nanti mengembang |
|
nie rupa dia bila dah masak..macam kekuningan sikit |
|
ini la kuah yang dah siap di masak |
Sos Pencicah
Bahan - bahan
- Lada Merah
- Bawang putih
- Daun Ketumbar
- Gula perang
- Gula pasir
- Sos Ikan
- Minyak bijan
- Cuka
- Garam
- bijan (untuk ditabur dalam sos)
|
Guna lada hidup - baru sedap |
|
Guna gula perang - kalau guna gula pasir pun boleh tapi x sedap ar |
|
cuka- guna sikit je |
|
pun guna sikit jer |
|
paling kiri sekali tu minyak ikan |
|
daun ketumbar |
Cara - cara
1. Kisar lada merah, bawang putih, daun ketumbar, gula perang & gula pasir hingga hancur.
2. Setelah bahan tadi siap dikisar, masukkan ke dalam periuk dan masak di atas dapur dengan api sederhana.
3. Masukkan sos ikan dan minyak bijan, daun ketumbar, garam dan masak hingga pekat.
4. Setelah sos pekat dan sejuk, taburkan bijan da daun ketumbar yang telah dicincang halus.
|
Cikgu jah |
|
ba'ayah yang sibuk dengan daun pisangnya |
|
kak haslina dan sofia, si cilik yang demam |
|
Raudha yang terpaksa terjebak sama |
|
Kak Bib yang tekun mencincang ayam |
|
sudut gossip..haha |
|
ba'ayah..tergelak besar mengupas sengkuang cina |
|
sapa yang suruh cikgu buat keja nie..? siapa..?siapa..? |
|
proses mencincang sengkuang cina |
|
macam pertandingan menguli pulak |
|
tu dia..cara membungkus menggunakan kulit watan |
|
apa yang penting..? KERJASAMA |
|
Susun bia molek deh... |
|
ni wantan goreng yang aku cuba buat sendiri..nyum.. |
No comments:
Post a Comment