Pages

Thursday, September 20, 2012

Dim Sum Siaomay Ayam



Bahan - bahan
  Kulit Wantan
  150g udang - kupas kulit dan potong dadu (hancur)
  200g ayam - cincang halus
  1/2 batang daun bawang - cincang
  3 sudu makan water chesnut (sengkuang cina) - cincang
  1/2 batang carrot - dadu kecil
  2 sudu makan tepung jagung
  1 1/2 sudu teh garam
  1 sudu makan air
  1 sudu makan minyak
Sengkuang Cina - water chesnut
sengkuang cina yang dah dikupas
peket Kulit Wantan
kulit wantan
tepung jagung yang diguna
Daging ayam yang telah dicincang
Cara Membuat Isi
  - Campur semua bahan, gaul dengan tangan dalam gerakan satu arah sampai rata dan melekit.
  - Ambil sehelai kulit wantan, letakkan 2 sudu teh adunan isi dibahagian tengahnya, genggam dengan tangan 
     dan ratakan permukaannya. 
  - Ulang hingga bahan habis.
  - Panaskan air dalam kukus hingga mendidih
  - masukkan bahan yang telah dibentuk tadi dan kukus hingga masak (lebih kurang 15 minit).

Campurkan semua bahan
gaulkan semua bahan dengan satu arah
Masukkan tepung, air dan minyak
Gaul sampai rata dan melekit
Bentukkan wantan macam ni..dia ada banyak bentuk..ikut citarasa sendiri
Bentukkan sampai jadi macam ni
macam ni pun boleh
susun dalam kukus macam ni - jangan rapat sangat sebab nanti mengembang
nie rupa dia bila dah masak..macam kekuningan sikit
ini la kuah yang dah siap di masak
Sos Pencicah
 Bahan - bahan
- Lada Merah
- Bawang putih
- Daun Ketumbar
- Gula perang
- Gula pasir
- Sos Ikan
- Minyak bijan
- Cuka
- Garam
- bijan (untuk ditabur dalam sos)

Guna lada hidup - baru sedap
Guna gula perang - kalau guna gula pasir pun boleh tapi x sedap ar
cuka- guna sikit je
pun guna sikit jer
paling kiri sekali tu minyak ikan
daun ketumbar
Cara - cara
1. Kisar lada merah, bawang putih, daun ketumbar, gula perang & gula pasir hingga hancur.
2. Setelah bahan tadi siap dikisar, masukkan ke dalam periuk dan masak di atas dapur dengan api sederhana.
3. Masukkan sos ikan dan minyak bijan, daun ketumbar, garam dan masak hingga pekat.
4. Setelah sos pekat dan sejuk, taburkan bijan da daun ketumbar yang telah dicincang halus.

Cikgu jah
ba'ayah yang sibuk dengan daun pisangnya
kak haslina dan sofia, si cilik yang demam
Raudha yang terpaksa terjebak sama
Kak Bib yang tekun mencincang ayam
sudut gossip..haha
ba'ayah..tergelak besar mengupas sengkuang cina
sapa yang suruh cikgu buat keja nie..? siapa..?siapa..?
proses mencincang sengkuang cina
macam pertandingan menguli pulak
tu dia..cara membungkus menggunakan kulit watan
apa yang penting..? KERJASAMA
Susun bia molek deh...
ni wantan goreng yang aku cuba buat sendiri..nyum..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...