Pages

Monday, May 14, 2012

LADAP : LAMBAIAN DANAU




Alhamdulillah..hari ni berjaya juga aku lalui satu lagi LADAP yang agak best la pada aku..happening walaupun agak meletihkan..atleast dapat pengalaman baru dan xde la asyik duduk kat dalam bilik tayang bincang pasal kerja je..hehe...kali ni memang dapat betul-betul release..best..
LADAP kali ni bertemapat di Kem Lambaian Danau..x jauh pun..dalam 15 minit perjalanan dari pekan Jasin, tempat aku mencari rezeki..
ni dia "zapin ayam"
Aktiviti kami yang pertama ialah bacaan doa..lepas tu kitaorang semua didera oleh fasi untuk nyanyi lagu sekolah..haha..bila cikgu disuruh nyanyi lagu sekolah tanpa muzik..memang macam2 bunyi yang keluar..pelajar kat perhimpunan pun nyanyi ada muzik tau..
sempat posing sebelum mulakan zapin ayam..eh, ada hj zol kat belakang..hehe...op bosss....

Lepas dah kena dera tu, ingatkan dah boleh la buat rakit, rupanya kena buat regangan dulu..maklumla..lemak2 dah banyak berkumpul..kena la bagi cair sket..tapi dibuat secara santai..diistilahkan sebagai 'zapin ayam'..

mula2 susun dulu boya nie..en. fasi memberi penerangan..

Tapi memang respect pada boss..dalam x sehat tu, dia masih lagi sporting buat aktiviti yang disuruh..even kena melompat macam kanak2 pun dia buat jugakk..hehe..thums up hj zol!

lepas tu ikat pakai tali rapia nie..

posing jap aka curik tulang..tulang ikan jer..

Kami dipecah mengikut kumpulan masing-masing..aku barada dalam kumpulan dua bersama dengan cik junainah,cik nafsiah, pn. vasuki, pn. fadilah,en. abu kasim, en. hasim, en. helmi, dan en. zaid..team building la apa lagi...hehe..
ikat kuat2 tau..saya x nak jatuh..
Langkah yang mula-mula sekali ialah membuat rakit..bertungkus lumus juga la nak mengikatnya..tapi pada aku tak la susah sangat sebab pakai tali rapia jer..walaupun tali rapia ni jenis yang tahan lasak, tapi bila berada di air, ia sangat lemah...bila2 masa je dia akan terlondeh..hik hik hik..betul ke istilah tu..

uikss..ape tuh..? haha..
ayat x susah sangat tu macam kerek jer ek..bukan nak eksyen sangat, tapi dulu masa aku g Ganu Challenge aku pernah rasa lagi teruk nak buat rakit..dah la pakai tali main gasing...pastu nak berkayuh sampai 2 hari guna rakit yang sama..tu yang jenuh kena ikat kuat2 tuh..

centre kan buluh tu..kalau x nanti rakit senget..
kena ikat jadi macam nie..

ikat buluh kat tengah nie untuk jadikan tempat duduk


ni cara ikat yang betul

yang belakang nie kena letak 2 buluh

turut menyumbang tenaga..hehe..

sorang ikat, sorang pegang...
Masa lepas buat rakit, terus je kena buat water confident..aku memang paling suka part nie..masa ni la dapat main air..hehe..masa buat water confident ni macam2 cerita..
saling bekerjasama..
sesi curik tulang yang berikutnya..haha
dan lagi..apsal la asik kantoi jer ni..
naik seri pengantin nie...2 minggu lagi nak naik pelamin ni  
apa yang penting?? kerjasama...
di sisi rakit yang siap dibina
tengok pedal kami..berat tuhh..
apa2 pun..posing dulu..       
bersedia sebelum masuk air..doa jangan lupa baca tau
ada yang kena tendang la..ada yang kena sepuk la..ada yang kaki krem la..mana taknya, suruh terapung beramai2..
kena berlutut la pulak...
lepas tu suruh ke tepi dengan segera..dan bukan semua yang ada kat situ pandai berenang..

lepas berlutut, belajar terapung pulak..
ada yang x pernah terapung sekalipun dilayan macam orang yang dah pandai berenang jugak..tapi sebab ada pakai BA, jadi x risau sangat la..
dah sampai tengah, semua kena buat bulatan pegang each other
Aku sendiri yang x berapa kuat sangat semangat ni, memang sentiasa mengamalkan ayat nie..aku pun x berapa pasti samada ayat ni dari alquran atau zikir..tapi memang ada sorang ustaz ni pesan suruh amalkan..

lepas jer buat water confident, kitaorang pun angkat rakit masing2 masuk ke dalam air..
sedia untuk berkayuh..
huhu..dengan xde practise apa2, terus jer kena berkayuh..
waduh..dah la jauh bangat..anggap je la bersantai..mana taknya, group aku dah la group veteran..
oooppss...hehe...group aku nama jer nombor dua..tapi sampai no 8..caya lah..bukan senang nak dapat no 8 tau..8 dari 8 group..hahaha..

group aku bukan yang depan nie..tapi yang belakang tuh..hahaha..
yang betulnya kitaorang memang serba serbi lambat..paling lambat siap ikat rakit, akibatnya orang lain dah practise atas darat, kitaorang masih lagi sibuk mengikat...paling lambat amik pedal, akibatnya orang lain dapat pedal ringan yang kitaorang dapat pedal berat..berat yang amat..bukan pedal macam g kayak tu..ini pedal dibuat dari papan..bayangkan betapa beratnya pedal tuh..tu yang kitaorang x menang tuh..haha..alasan biasa..

ni la lauknya..cukup selera dah ni..tambah pulak dapat nescafe ais...macam x match je kan..tapi ok jekk..
kita makan dulu..selera nampaknya...
lepas acara memerah tenaga, kitaorang pun bersiram la..maklumla badan dah macam bau ikan pun ada jugak..lepas mandi dan dah wangi, aku cuba la cium baju yang aku pakai tadi..pergh!!! perit...

macam makan kat umah kenduri
siap2 mandi, badan dah selesa, mula la rasa lapar yang melampau keamatannya..terus2 jer g carik tempat makan..tempatnya bersih, luas dan sangat selesa..
sempat lagi posing..nak suap dah niee...
makan pun dalam keadaan tenang..tapi masa tu belikat belakang dah mula terasa sakit..
kak fadila...suka possing macam tuh..
apalagi..aku pun hulur la belikat pada kak Fadila..dia memang pandai mengurut..tapi sakit yang melampau la..tempat2 lain aku x hulur sebab masa tu x terasa sakit lagi..tapi masa aku buat entry ni, aku tengah tuam pinggang dengan bantal panas..huhu..x tahan..start dari lutut sampai ke bahu semua sakit2..tapi seronok punya pasal, terpaksa tanggung la..kalau dulu mak aku selalu cakap macam ni bila balik dari aktiviti koku.."ni memang carik penyakit nie"..haha..padan muka sendiri..
ingat saja nak candid..tetiba kak nazlin nampak pulak..

kan dah kena amik gambar posing...
dalam perjalanan nak ke kereta terserempak dengan cikgu Seman dan lambretanya..eh betul ke ejaan lambreta ni..hehe..malu2 jer cikgu seman bila mak2 dara nak bergambar sama..huhu..FROM TAIPING WITH LOVE...
wewwiit...malu lak ah..
dapat pengalaman berakit ari nie..tapi kalau diberi pilihan, aku lagi suka berkayak..aduh rindu dengan memori berkayak..kayak dapat kayuh kiri dan kanan..bentuk kayak tu sendiri memang boleh meluncur dengan laju dan lebih senang dikawal..tempat duduk kayak pun jauh lagi selesa..penat2 boleh bersandar..tapi rakit, duduk atas buluh..mujur berkayuh x lama.. kalau tidak mau kematu punggung...
kawasan tuk letak kereta..bersih dan sangat luas
apa2 pun Ladap hari ni memang best..dapat release sket..xde la asyik memerap jer..hehe..tq pada pihak penganjur, barisan pentadbir serta semua yang terlibat..hahaha..macam artis lepas dapat trofi lak..
sangkar tempat bela ikan..dah balik baru perasan..masa sampai tadi sibuk carik signboard..

ni pun kat tempat sangkar ikan tadi..

sekalung tahniah buat kasut yang masih gagah beraksi selepas 8 tahun..

sekali zoom..haha..season..

tengok..habis merah2 tangan..selalu pegang pen jer..ari nie kena pegang buluh..

2 comments:

  1. wah bestnya...

    tringat kt cabaran t'ganu kan..

    tang kasut x tahan..terbaekkk nyer kasut..

    ReplyDelete
  2. haha...apa la Jai nie..season tau...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...