Pages

Thursday, June 2, 2016

Family trip Samporna : Day 4


As salammualaikum.. balik dari steamboat semalam entah macam mana boleh rancang untuk ke Pulau sekali lagi.. kalau ikut jadual awal yang telah disusun oleh anak buah patutnya kami meronda pekan Samporna pagi ni.. tapi ubah rancangan.. kami ke pulau sekali lagi.. seronok.. alang - alang dah sampai..


Kali ni kami pilih Pulau Mataking.. maaf ya Pulau Mabul tidak berada dalam senarai sebab Pulau tu tak sesuai untuk budak-budak.. pantainya dalam sikit..


Pulau mataking ni pulau yang paling jauh sekali.. bersebelahan dengan perairan philipines.. pulau ni macam tak berapa ramai pengunjung.. mungkin juga faktor keselamatan atau pakejnya mahal sikit dari yang lain..


Tapi pulau ni memang sangat cantik.. ada mataking kecil dan besar.. bila air surut, nampak macam ada 2 pulau.. bila air pasang, dia akan bercantum dan pulau mataking kecil akan menjadi pantai yang dalam..


Alhamdulillah masa kami sampai air baru nak pasang.. jadi sempat la kami main air di beting pasir.. sangat cantik.. pasir halus.. karangan laut dan ikan sangat berwarna-warni.. subhanaAllah..


Tak boleh nak digambarkan..
Puas main air, snorkling, makan dan solat.. kami semua bergerak ke Pulau Pandanan.. pulaunya kecil dan tiada penempatan.. tapi kawasannya redup sebab pokok-pokok berhampiran dengan pantai.. dia ada 2 bahagian untuk mandi.. depan dan belakang..


Tapi kami tak lama di sini... bila air pasang kawasan ni dah mula banyak ampai-ampai.. kecil tapi menyengat.. anak-anak kecil yang masuk semua keluar menggaru..
Pemandu bot cuba melayan kami.. pergi ke Pulau Pom pom..


Air di pulau Pompom sejuk macam di Mataking.. seronok.. tapi juga banyak ampai-ampai.. kali ni besar dan bermacam warna.. kalau menyengat boleh bengkak menanggung bisa.. pemandu bot usaha juga untuk halau ampai-ampai.. anak-anak dapat juga bermain air..


tapi masa aku snorkeling dengan en. Suami aku pun diserang sekumpulan ampai-ampai.. tiba-tiba je aku pandai berenang laju.. hahaha sebelum ni aku berenang tenang...masa tu pun dah pukul 4..


kalau berada di Pulau ni ada disiplinnya.. pukul 4 kita mesti gerak balik ke tanah besar.. sebab kalau lambat, laut sulu akan bergelora kuat..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...