Pages

Sunday, August 4, 2013

butter Cookies



Bahan
250gm tepung gandum
80gm tepung jagung
200gm mentega/butter
120gm marjerin
100gm  gula aising
1/4ct butter vanilla
Ceri merah ( hiasan )

Caranya.
1. Pukul sebentar mentega, marjerin, gula aising dan vanilla
2. Masukkan tepung.
3. masukkan ke dalam cawan kertas guna  nozel bentuk bintang
4. Hias dengan ceri merah.
5. bakar 20-25 minit

lama dah x update blog ni..sibuk dengan hal duniawi..hehe..kali update resepi la pulok..khas untuk raya..

timbang butter dulu
tengok..madam laila tekun jer..



kaki dah lenguh..hehe

inila sifu djah..TERBAIKK!!!!

sopan je wat piping
hasil piping tadi..
perbincangan profesional hazreena n kak jah
hasil adunan sebelum piping
'pukul' jangan lama sangat..nanti dia sakit
gunitng ceri..kau hadooo?? haha

hazreena pulak buat piping..memang laju betul


sedia untuk masuk oven
tu dia...nyum..nyum..

hanya si jari runcing saja yang mampu susun bagi cantik..
hasil pada hari ini..
TIPS :
1. jangan pukul lama sangat nanti butter kembang..jadi x cun..tapi rasa masih ada.
2. biarkan butter dalam suhu bilik dulu.
3. kalau nak buat banyak pun, buat adun satu-satu dulu sebab takut dia kembang nak tunggu turn masuk oven..tapi kalau oven besar, xde hal la..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...